X

Efectele secundare ale consumului prea mare de cafea: Unele sunt mai periculoase decât ai crede

Efectele secundare ale consumului prea mare de cafea: Unele sunt mai periculoase decât ai crede. Deși cofeina este în general sigură în cantități mici până la moderate, un consum ridicat poate provoca efecte secundare neplăcute și chiar periculoase.

Majoritatea tipurilor conțin cofeină, o substanță care vă poate îmbunătăți starea de spirit, metabolismul și performanțele mentale și fizice. Studiile arată, de asemenea, că aceasta este sigură pentru majoritatea oamenilor atunci când este consumată în cantități mici până la moderate.

Cu toate acestea, dozele mari de cofeină pot avea efecte secundare neplăcute și chiar periculoase. Cercetările arată că genele tale au o mare influență asupra toleranței tale la aceasta. Unii pot consuma mult mai multă cofeină decât alții fără a resimți efecte negative.

Mai mult, persoanele care nu sunt obișnuite cu cofeina pot prezenta simptome după ce au consumat ceea ce este în general considerată o doză moderată.

CITEȘTE ȘI: De ce să nu bei cafea când ești supărat: Are de-a face cu glicemia

Efectele secundare ale consumului prea mare de cafea

1. Anxietate

Cofeina este cunoscută pentru creșterea vigilenței. Funcționează prin blocarea efectelor adenozinei, o substanță chimică din creier care vă face să vă simțiți obosiți. În același timp, declanșează eliberarea de adrenalină, hormonul de luptă sau de a fugi asociat cu creșterea energiei. Cu toate acestea, la doze mai mari, aceste efecte pot deveni mai pronunțate, ducând la anxietate și nervozitate.

S-a raportat că doze zilnice extrem de mari, de 1 000 mg sau mai mult pe zi, provoacă nervozitate, nervozitate și simptome similare la majoritatea persoanelor, în timp ce chiar și doze moderate pot produce efecte similare la persoanele sensibile la cafeină.

În plus, s-a demonstrat că dozele moderate provoacă respirație rapidă și cresc nivelul de stres atunci când sunt luate dintr-o dată.

2. Insomnia

Capacitatea cafeinei de a ajuta oamenii să rămână treji este una dintre calitățile sale cele mai valoroase. Pe de altă parte, prea multă cofeină poate face dificilă obținerea unui somn suficient de odihnitor. Studiile au constatat că un consum mai mare de cofeină pare să crească timpul necesar pentru a adormi.

De asemenea, poate reduce timpul total de somn, în special la persoanele în vârstă. În schimb, cantitățile mici sau moderate de cofeină nu par să afecteze prea mult somnul la persoanele considerate a fi „persoane care dorm bine” sau chiar la cele care raportează insomnii.

Este posibil să nu vă dați seama că prea multă cofeină interferează cu somnul dumneavoastră dacă subestimați cantitatea de cofeină pe care o consumați.

Deși cafeaua și ceaiul sunt cele mai concentrate surse de cofeină, aceasta se găsește și în sucuri, cacao, băuturi energizante și mai multe tipuri de medicamente. În plus, cofeina consumată mai târziu în cursul zilei poate interfera cu somnul, deoarece efectele sale pot dura câteva ore pentru a dispărea.

Cercetările arată că, în timp ce cofeina rămâne în sistem pentru o medie de cinci ore, durata de timp poate varia de la o oră și jumătate la nouă ore, în funcție de individ.

3. Probleme digestive

Mulți oameni consideră că o ceașcă de cafea de dimineață le ajută intestinele să se miște. Efectul laxativ al cafelei este atribuit eliberării de gastrină, un hormon produs de stomac care accelerează activitatea în colon. În plus, s-a demonstrat că cafeaua decofeinizată induce un răspuns similar. Având în vedere acest efect, nu este surprinzător faptul că dozele mari de cafeină pot duce la scaune moi sau chiar diaree la unele persoane.

4. Ruptura musculară

Rabdomioliza este o afecțiune foarte gravă în care fibrele musculare deteriorate intră în fluxul sanguin, ducând la insuficiență renală și alte probleme. Cauzele comune ale rabdomiolizei includ traumatisme, infecții, abuz de droguri, tensiuni musculare și mușcături de șarpe veninos sau de insecte.

În plus, au existat câteva rapoarte de rabdomioliză asociate cu consumul excesiv de cofeină, deși acest lucru este relativ rar.

5. Dependența

În ciuda tuturor beneficiilor pentru sănătate ale cafeinei, nu se poate nega faptul că aceasta poate deveni un obicei. O analiză detaliată sugerează că, deși cofeina declanșează anumite substanțe chimice din creier în același mod în care o fac cocaina și amfetaminele, aceasta nu provoacă dependență clasică în modul în care o fac aceste droguri. Cu toate acestea, poate duce la dependență psihologică sau fizică, în special la doze mari.

6. Hipertensiune arterială

În general, cofeina nu pare să crească riscul de boli de inimă sau accident vascular cerebral la majoritatea persoanelor. Cu toate acestea, s-a demonstrat că crește tensiunea arterială în mai multe studii datorită efectului său stimulator asupra sistemului nervos.

Tensiunea arterială ridicată este un factor de risc pentru atacul de cord și accidentul vascular cerebral, deoarece poate deteriora arterele în timp, limitând fluxul sanguin către inimă și creier. Din fericire, efectul cofeinei asupra tensiunii arteriale pare să fie temporar.

De asemenea, pare să aibă cel mai puternic impact asupra persoanelor care nu sunt obișnuite să o consume. De asemenea, s-a demonstrat că un consum ridicat de cofeină crește tensiunea arterială în timpul exercițiilor fizice la persoanele sănătoase, precum și la cele cu tensiune arterială ușor crescută.

Prin urmare, este important să acordați atenție dozei și momentului consumului de cafeină, mai ales dacă aveți deja tensiune arterială ridicată.

7. Puls rapid

Efectele stimulatoare ale consumului ridicat de cofeină vă pot face inima să bată mai repede. De asemenea, poate duce la un ritm cardiac alterat numit fibrilație atrială, care a fost raportat la tinerii care au consumat băuturi energizante care conțin doze extrem de mari de cofeină.

Într-un studiu de caz, o femeie care a luat o doză mare de pulbere și tablete de cofeină într-o tentativă de sinucidere a dezvoltat un ritm cardiac foarte rapid, insuficiență renală și alte probleme grave de sănătate. Cu toate acestea, acest efect nu pare să apară la toată lumea.

Într-adevăr, chiar și unele persoane cu probleme cardiace pot tolera cantități mari de cofeină fără niciun efect advers.

8. Oboseala

Cafeaua, ceaiul și alte băuturi cofeinizate sunt cunoscute pentru creșterea nivelului de energie. Cât timp durează până când cofeina părăsește organismul? Cu toate acestea, ele pot, de asemenea, să se întoarcă împotriva ta, cauzând revenirea oboselii după ce cofeina părăsește sistemul.

CITEȘTE ȘI: Cum te poate proteja cafeaua de diabet și accident vascular cerebral

9. Urinare frecventă și nevoi urgente

Urinarea crescută este un efect secundar comun al consumului ridicat de cofeină datorită efectului stimulator al compusului asupra vezicii urinare. Este posibil să fi observat că trebuie să urinați frecvent atunci când beți mai multă cafea sau ceai decât de obicei.

Majoritatea studiilor care au analizat efectele compusului asupra frecvenței urinare s-au axat pe persoanele în vârstă și pe cele cu vezică hiperactivă sau incontinență. Într-un studiu, 12 bărbați tineri sau de vârstă mijlocie cu vezică hiperactivă care au consumat zilnic 2 mg de cafeină pe kilogram (4,5 mg pe kilogram) de greutate corporală au prezentat o creștere semnificativă a frecvenței și urgenței urinare.

Consumul ușor până la moderat de cofeină pare să ofere beneficii impresionante pentru sănătatea multor persoane. Pe de altă parte, dozele foarte mari pot duce la efecte secundare care interferează cu viața de zi cu zi și pot provoca chiar probleme grave de sănătate, potrivit actualno.com.

Deși răspunsurile variază de la persoană la persoană, efectele consumului ridicat arată că mai mult nu este neapărat mai bine. Pentru a obține beneficiile cofeinei fără efectele secundare, faceți o evaluare sinceră a somnului, a nivelului de energie și a altor factori care pot fi afectați și reduceți consumul dacă este necesar.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro